Cresta del Port d'Oo al Perdiguero

Croquis Cresta Perdiguero.

En un caloros dia d'agost i un cop fetes les respectives motxilles, sortirem tres xicots ben plantats, Vall d'Estos amunt i, amb les calces curtes posades, anarem escursant els 1.600m de desnivell que ens separaven del Port d'Oo, on ens esperava un desconegut bivac a 2.900m.

Al cap de sis hores i mitja d'iniciar la caminada arribarem prop del coll, i on descobrirem un lloc bastant adient per a fer-hi bivac, i sense problemes d'aigua. Aixo que ens abrigarem i prepararem una crema d'esparrecs i te calent, i tot seguit ens introduirem als nostres sacs de ploma que estaven ben calentonets de l'escalfor de tot el dia.

Cresta del Cap Seilh dera Baquo al Perdiguero L'endema de bon mati (7:30h AM) ens llevem, despres de que han caigut quatre gotes, tornem a refer les motxilles i omplir les cantimplores, cosa essencial en el recorreguts de cresta; tot seguit pugem per un espero de roca (PD) a buscar la cresta Oest del Cap Seilh dera Baquo (Glacera de la Vaca), un cop a la cresta i amb el Sol per company fem un petit desdejuni (0:30h) i despres remuntem l'aresta, vorejant els gendarmes per la dreta (PD) fins arribar al cim Cap Seilh dera Baquo (3.106m).
Pas Cavall entre el Cap i el Pic Seilh dera Baquo Continuem per una cresta facil fins a la cota 3.065m d'on baixem a una especie de pas de cavall, on aprofitem que raja una mica d'aigua de una placa de neu per reomplir les cantimplores. Continuem fins al cim principal Gran Pic Seilh dera Baquo (3.114m) (2:30h).

Despres de firmar al llibre de registre, enfilem la cresta cap l'Est a buscar la Bretxa del Portillo on hi arribarem amb un petit rappel (10m), amb instal.lacio ja muntada.

A continuacio superem el pas de la bretxa per una estreta aresta i seguidament escalem per la dreta, amb passos de II i III, fins arribar, flanquejant les dificultats per la dreta, al cim del Portillo (3.050m) (4:15h). A dalt hi ha una amplia terrassa, molt aprofitable per a fer-hi bivac i on nosaltres recuperem forces menjant uns ganyips i admirant el fabulos paisatge que s'obre als nostres ulls.

Tot seguit baixem la cresta cap l'Est fins que aquesta s'enfila, en aquest punt flanquegem cap l'esquerra a buscar un pas facil per entrar a una xemeneia-canal que s'obre a sota nostre, i despres d'un pas de II arribem al Portillo d'Oo (2.913m) (4:55h).

Continuem emprenent la part mes delicada de l'ascensio, iniciant l'escalada primer per l'aresta i despres cap a la dreta amb un pas de III, continuem per sota la cresta, per la vessant Sud i escalant per una serie de repises i graonades (PD) fins que trobem una paret al bell mig de la cresta.

Ens encordem i des de una amplia plataforma flanquegem cap a la dreta, per una petita repisa, fins a l'angle de l'aresta, tirem amunt amb un pas un xic desplomat (III) i pugem uns 20m recte amunt per a fer reunio en una petita plataforma (BD). D'aci per l'esquerda que tenim davant i amb una curta bavaresa, retornem a l'aresta d'abans que en un tirada de 15m ens porta a terreny mes facil (BD); la dificultat d'aquesta tirada consisteix, en el nostre cas, amb una motxilla de travessada en augmenta la dificultat en un grau, o sia D (IV).

Continuem a "l'ensamble" pel pedregam inestable (PD, delicat) fins a la pedrera on ens desencordem i tot seguit prosseguim per la tartera fins la Punta Oest del Perdiguero (3.176m) i d'aci per l'aresta facil al Perdiguero (3.221m) on parem a fer una mica de menjada (7:20h).

El temps, que fins ara era bo, s'embolica rapidament i en veure els llamps, decidim que en lloc de continuar la cresta, com voliem, ens veiem obligats a perdre altitud rapidament cap el Coll Ubago. Mentrestant cau una fina pluja acompanyada d'un vent for├ža empipador.

Pero per causes alienes a la nostra voluntat, i quan ja haviem perdut quasi 500m de desnivell, el temps es torna a arreglar una mica i queda indecis. Nosaltres, pero, ja tenim decidit el que farem, i que sera el baixar fins al Llac Inferior de Literola (2.500m) on dinarem be (16:55h PM).

Despres de dinar baixem per la Vall de Literola fins als Banys de Benasque i des d'on la carretera asfaltada ens torturara els nostres cansats peus fins al vespre (20:15h PM) hora en que arribarem al campament del Pla de Senarta.

Horari d'escalada: 7:20h, amb parades incloses.

Aquesta jornada d'escalada a 3.000m d'altitud, que te una llargaria lineal de 3,6 Km i dels quals hi ha 632m d'escalada i 319m de desgrimpada, amb un bell panorama durant tota la travessada, com correspon a una cresta, l'efectuarem en Roman Vallina, en Toni Rodriguez i en Marti Riera (de dreta a esquerra) durant el campament d'estiu de l'AEM, els dies 4 i 5 d'agost de 1981.

Marti, Toni i Roman

clica a la foto per veure l'album

Tornar a inici (c) Marti Riera Blanc (text i fotos)